TYSKLAND        

 

 

Tyskland är ett land som ligger mig varmt om hjärtat och som jag ofta åker till. Minst en resa om året vill jag göra. 

Oftast åker vi iväg med motorcykel. Om det är hyfsat väder så väljer vi helst att tälta eftersom det är ett enkelt sätt att få kontakt med andra. Viktigt är dock att man har bra utrustning. Vi har satsat på kvalitetstält med ståhöjd. Det verkar som om folk blir vänligare och mer kontaktbara så fort de bor på campingar. Campingplatserna i Tyskland håller oftast hög standard och är trivsamma att bo på. En del campingar återkommer vi gärna till just på grund av den speciella stämning som finns på dem.

Campingen nedan med motorcykeln heter Röders Park ligger strax norr om Soltau på väg B3. Vad som gör att vi gärna stannar här om och om igen är att campingen är vacker med dammar och grönska. Gemensamhetsanläggningarna är oerhört fräscha och välutrustade. Värdshuset på området har mycket god och prisvärd mat. Dessutom ligger den granne med den stora nöjesparken Heidepark, som verkligen är värd ett besök! I den lilla orten Schneverdingen strax norr om Soltau ligger dessutom en jättestor MC-butik.

 

Packning av motorcykeln                              Vårt superbra tält

Norra tyskland kan av många anses som något som skall passeras så fort som möjligt eller ett ställe där man köper öl och sedan åker man hem igen. Här finns dock en hel del spännande ställen. Rügen är en halvö som var tyskarnas Mallorca innan andra världskriget. Hitler valde att bygga en gigantisk semesteranläggning, Prora, vid stranden. Huset är 4,5 km långt! Det har gjorts åtskilliga rivningsförsök som inkluderar sprängning, kanonbeskjutning m.m. men inget rår på denna betongkoloss. Man har på senare tid resignerat och börjat upprusta delar av byggnaden. Rügen är tyvärr också många tyskars favoritsememestermål vilket resulterar i oändliga köer sommartid på de smala, pittoreska vägarna. Med motorcykel går det hyfsat bra att ta sig fram, men sommartid med bil bör man undvika eller ha en stoooor portion tålamod.

En annan pärla är Warnemünde som liger väster om hamninloppet till Rostock. Här finns en enormt fin badstrand och en hamnpromenad med massor av restauranger. De vackra husen från förra sekelsiftet har numera rustats upp och ger miljön en gammaldags exklusiv prägel. Visst är även Rostocks innerstad fin, men inte många tar sig den extra tiden att ta sig ut till Warnemünde.

  

Warnemünde                                                   Prora

Lübeck är ett känt turistmål som med sin stadsport och gamla stadskärna känns genuin. Campingen i Lübeck är inget speciellt, men den är prisvärd. Tyvärr ligger din lite i utkanten. Om man vill ta en öl eller ett glas vin till maten så är taxiresan från campingen till innerstaden överkomlig. I Lübeck bullas det upp med en fin julmarknad i December som är väl värd ett besök. För den som vill ha julstämning andra tider än december så ligger det en julpyntsbutik vid kyrkan som har åretruntöppet.

Även Celle är en trevlig liten stad. Med sina korsvirkeshus på randen mot Lünenburger heide känns historiens vingslag.

 

Celle                                                        Lübeck

Tyskland är för övrgt fullt av städer där de gamla korsvirkeshusen har bevarats. Några av de mest kända är Rotenburg o.d.Tauber och Hann. Münden.

Rotenburg (vid floden Taubern) är en fantastisk medeltida stad där inga hus innanför stadsportarna är yngre än 1600-talet. Stadens typiska bakverk "snöbollen" är mer en produkt som överlevt p.g.a. smart marknadsföring snarare än för sin smakupplevelse. Men prova gärna en. Hela innerstaden är så gott som bilfri men det finns gott om parkeringsplatser utanför muren.

   

Rotenburg o.d. Tauber                           

Hann. Münden är också en fantasktisk stad som ligger oerhört vackert omsluten av floderna Werra och Fulda som går samman i floden Weser.Här återfinner vi också en av våra favoritcampingar. Belägen på en ö mitt i flodfåran men med gångavstånd rill den medeltida stadskärnan gör att vi återkommer igen och igen. Ta gärna en tur förbi kyrkan och titta på de roliga, moderna vattenskulpturerna som inbjuder till lek även hos vuxna.

  

 Hann Münden

Vad vore en tysklandsresa utan att man snubblar in på någon av alla de lokala festerna som äger rum sommartid. Om man övernattar en sommarhelg i tyskland så finns det garanterat minst en lokal fest i närheten, ofta fler. Tyskarna fullkomligen älskar att ställa till med stora stadsfester. Långborden plockas fram, ölkaggarna rullas ut och korvar steks på löpande band. Det är Weinfester, Seefester, Jagdfester, Waldfester, Musikfester.....ja det finns nog en fest för allt!

   

Jazzfest i Bayreuth                                 Seefest i Füssen

En region som ligger ganska nära oss är Harz som är ett naturskönt och kuperat område. Alla de kurviga vägarna inbjuder till motorcykelåkning vilket de tyska MC-åkarna också upptäckt. På helger med vackert väder surrar tvåhjulingarna som ilskna getingar i landskapet. Här ges lysande tillfällen att träffa likasinnade. Här finns även skidanläggningar som den i S:t Andreasberg och en hel massa vandringsleder och småbyar.

I utkanten av Harz ligger den vackra medeltidsstaden Goslar som skiljer sig från många andra korsvirkesstäder genom sin inblandning av skifferbeklädda hus. Med sina många gågator och restauranger är det en mysig stad att flanera runt i. Vid rådhustorget kan man njuta av klockspelet, modern kost, god mat och dryck och gatuunderhållning av allehanda slag.

  

Harz                                                Goslar

Vad vore man för motorcyklist i tyskland utan ett besök vid den legendariska Nürburgring? För den som vill provköra banan uppmanar jag att man kontrollerar öppettiderna innan man ger sig av. Likaså bör man köra med försiktighet eftersom det sker minst ett dödsfall i veckan ute på banan. Om man skall övernatta så bör man leta sig bort från själva banan. Jag har själv bott på campingen vid "ringen" och blivit grymt besviken. Satsa hellre på att bo i Cochem en liten bit därifrån. Denna underbara lilla turistfälla på ömsesidor om Mosel och sitt spektakulära slott är värd ett längre besök. Campingen vid simhallsbadet är helt ok. Stadskärnan bjuder på trånga irrgångar och mysiga fik. På helgerna lever staden upp och det är kul bara att beskåda folkmyllret och motorcyklarna som passerar revy.. Restaurangerna längs moselstranden är många och trevliga. Det är bara att sätta sig ner, beställa och njuta av mat och utsikt. Landskapet kring Mosel är härligt kuperat med massor med små serpentinvägar genom branta vinodlingar. Tröttnar man på kurvorna så går det bra att följa vägen längs floden.

 

Nürburg ring                                  Cochem i Moseldalen

Långt söderut, där bayerns böljande backar övergår i alpernas lite vassare silhuett ligger sjön Chiemsee. Inte lika känd som Gardasjön men väl så vacker! Campingen vid strandkanten i byn Seebruck drivs av en motorcykelåkare och är riktigt bra. Gasthofet tvärs över vägen är ett självklart vattenhål för motorcyklister som från när och fjärran. 

 

Campingen i Seebruck                         Chiemsee med alperna i bakgrunden

Mitt i Chiemsee ligger ön Herreninsel där man kan beskåda ett av de vansinniga slott som kung Ludwig II lät uppföra i slutet av 1800-talet. Slottet är en kopia av Versailles men hann inte färdigställas innan kungens hastiga och förtida drunkningsdöd i sjön nedanför hans andra vansinnesslott Neu Schwanstein.

 

Kung Ludwig II av Bayerns slott på Herreninsel i Chiemsee

Strax norr om staden Füssen ligger Neu Schwanstein på en sockertoppskulle i det böljande landskapet. Slottet är ett riktigt sagoslott som troligen saknar sitt motstycke i världen, eller vad sägs om en droppstensgrotta på tredje våningen, swimmingpool i källaren och egen operascen? Vid Füssen startar också den "romantiska vägen" som slingrar sig norrut genom vackra landskap och förbi allehanda sevärdheter.

    

Neu Schwanstein, ett annat av Ludwigs slott.     Ludwig själv

En välkänd plats från film och historieböcker är Hitlers Örnnäste. Det kan vara lite svårt att hitta dit, men om man kör till byn Berchtesgaden så finns det skyltat mot Obersalzberg och Kehlstenhaus som örnnästet egentligen heter. Denna regionen är ett välbesökt semestermål och det finns ett jätteutbud med vandringsleder, kanotuthyrning m.m. Omgivningarna är oerhört storslagna. Själva örnnästet är mest en otillgängligt byggd liten villa. Ni ser den bakom mig på bilden nedan. Det är hyfsat prisvärt att äta i serveringen som ligger i den historiska stora salen i huset.

   

Örnnästet                                            Utsikt från parkeringen

Även Österrike är ett himmelrike för en tvåhjuling. För den som tycker att det riktiga Örnnästet verkar lite småttigt så kan man besöka Burg Hohenwerfen som var med i Clint Eastwoods film med samma namn. Denna ligger nära byn Werfen strax innanför Österrikiska gränsen. En annan oförglömlig upplevelse är att köra upp till Österrikes högsta bergspass vid Gross Gockner. Här springer murmeldjuren över vägen och Edelweissen blommar i vägkanten.

 

Gross Glockner i Österrike                           Burg Hohenwerfen

Hoppas ni blir inspirerade av mina reseupplevelser. Skriv gärna en rad till mig om ni provat på något av mina tips!

tillbaka