RIDRESOR        

 

 

Resor är något som berikar livet och ger mig distans till min egen vardag. 

Jag har hittills hunnit med två ridresor, men jag hoppas kunna åka på måga fler i framtiden. Jag har bokat resorna genom Häst & Sportresor som borgar för bra hästar, boende, mat och atmosfär.

I Maj 2003 åkte jag med en väninna till Vejer de La frontera. Det låg i närheten av Jerez som är ett stort hästcentrum i Spanien. Där fick vi såklart rida på Spaniens vackraste hästras Andalusen. Tyvärr har denna hästgård slutat med sin ridverksamhet.

   

Omgivningarna var magnifika och både stall och bostadshus var omgärdade av prunkande växtlighet. Vi bodde på anläggningen som ägdes av Peter, en tysk som emigrerat till varmare breddgrader.

  

Maten och boendet var superbt. Självklart fanns det också en pool där vi kunde svalka oss mellan dressyrpassen.

   

Vi blev trimmade på dressyrbanan av Connie som specialicerat sig på akademisk ridning. Hingstarna var oerhört känsliga och lyhörda. Det var svårt att sålla bort alla dessa "onödiga" signaler som vi sände ut.

  

Hästarna var jättetrevliga och välhanterade. Tyvärr fick vi inte fixa speciellt mycket med hästarna själv eftersom Connie var oerhört försiktig med deras hälsa.

  

Vi hade turen att få besöka hästfiestan i Jerez. Vilket folk- och hästvimmel! I spanien är tydligen hästar tresitsiga och det är helt ok att rida in i baren för ett glas sherry innan man rider vidare.

   

Själva byn kallades Vejer de la Frontera i folkmun "den vita byn" och låg som en vit ädelsten i det kuperade landskapet.

I Augusti 2007 åkte jag med 3 vänner till Vale de Ferro i Portugal. Vi valde en resa som kombinerade flera olika upplevelser. Det blev en kombination av solresa och ridupplevelser.

   

Ridcentret hade både ston och valackar för uteritter och hingstar att rida dressyr på. De flesta av den inhemska rasen Lusitanon.

  

Hästarna var lugna och lätthanterade. Det blev mycket pyssel i stallet både före och efter ridturerna.

  

Vi bodde i en lägenhet ovanför hingststallet. Eftersom vi hade helpension så vi kunde slappna av helt och hållet och låta oss servas. Det är mycket avkopplande att inte behöva planera något själv. Det finns ett schema som dagarna rättar sig efter och det är bara att falla in i lunken.

  

På förmiddagarna red vi ut några timmar i de vackra omgivningarna. Ridcentret ligger granne med en natonalpark, så vi hade massor av orörd natur att rida runt i. Det var varmt men de svalkande vindarna gjorde det hela till angenäma upplevelser.

  

Efter lunch så blev det tid att slappa vid poolen. Vår värd Valdemar var mycket gästvänlig och delade frikostigt med sig av sin expertis på portvin.

   

På eftermiddagara var det dags att trimma dressyr. Vi lärde oss massor av vår duktiga instruktör Petra.

   

En eftermiddag hade vi ledigt och passade på att besöka den mysiga staden Lagos som ligger på Algarvekusten. Staden var genuin och saknade den typiska turistortkänslan. Vale de Ferro är ett ställe jag gärna återvänder till!

I Augusti 2009 åkte jag med 5 vänner till Portugal och Quinta da Fe som ligger utanför Vidigueira.

 

Anläggningen var fantastiskt fin och det låg trötta hundar överallt.

   

Där red vi två dressyrpass om dagen under Portugals varma sol till tonerna av Vivaldi, Strauss och andra mästare och under överinseende av Marc.

  

 

Sitsträning fanns också på schemat.

 

Som tur var fanns det pool att svalka sig i och 3-rätters varje kväll .

Vi fick också massage varannan dag vilket mjukade upp trötta muskler.

 

Resan avslutades med besök i Lissabon.

 

Hoppas ni blir inspirerade av mina reseupplevelser. Skriv gärna en rad till mig om ni provat på något av mina tips!

tillbaka