LONDON        

 

 

London är en stad som jag förmodligen aldrig kommer att bli färdig med. Denna stad som har nästan allt som man kan önska sig på ett avstånd som känns överkomligt. Dit kan man flyga för en rimlig peng och om man bokar hotellet direkt så kommer man undan till en vettig kostnad.

Ett bra sätt att ta sig runt i staden är självklart via de allmänna kommunikationerna med tunnelbana och bussar. Tunnelbanan känns trygg och det är lätt att hitta rätt. För att kunna utnyttja det på bästa sätt bör man lösa flerdagars biljett. Om man vill ha lite mer känsla för hur staden är uppbyggd och var alla stora turistmål ligger så kan jag rekommendera att ta en "Hop-on-hop-off-bus" Den kan man kliva av och på var man behagar under rundturen. För den som vill få ett mer fågelperspektiv på staden erbjuds jättepariserhjulet London Eye, som byggdes inför millennieskiftet. Man bör dock gå dit senast dagen innan och boka sin åktur om man inte vill fastna i timslånga köer.

Bland de vanliga turistfällorna finns en del guldkorn som är värda att lyftas fram.

Om man aldrig har besökt the Tower of London så bör man definitivt ta sig den tiden. Om inte annat för att lyssna på de otroliga guiderna, sk. Beefeaters, som har en otrolig berättarförmåga. De är förresten alla högre militärer som avrundar sin karriär som väktare av kronjuvelerna.

 

The Tower of London                                      Beefeater (tv)

Vid dålig väderlek är museer och gallerier ett bra alternativ. De statliga museerna har gratis inträde som dessutom tilltalar en ansträngd reskassa. Dessutom brukar shoperna erbjuda många udda och kul presenter att ta med hem. Naturhistoriska museet har massor att erbjuda. Man kan se allt från jordens utveckling via dinosaurieskelett och dronter på ett mycket pedagogiskt och kul sätt. Missa inte jordbävningsrummet där man får uppleva hur det skakade under jordbävningen i Kobe, Japan och det uråldriga trädfossilet som står till höger utanför huvudentrén.

   

Den pampiga uppgången till jordens historia     Huvudentrén med trädfossil i förgrunden.

De fantastiska konstverken på National Gallery startar fantasin. Mina favoriter är impressionisterna som håller till till höger innanför entrén. Att få se Monet, Pisarro, Van gogh mfl. i verkligheten är inspirerande. Om man vill se ett litet, kompakt och otroligt udda museum så bör man ge sig av till Sir John Soanes Museum. Här får man betala en slant i entré, men den går oavkortat till museets skötsel. Här kan man skåda Mr soanes högreståndbostad och hans privata samlingar av fresker, mumier, konstverk, prylar och andra osannolika föremål.

        

Sir John soanes museum   The Globe under pågående föreställning

Ett självklart inslag i ett londonbesök är att gå och se föreställningar av olika slag. Billigaste biljetterna får man i half price ticket booth på Leichester square, där man säljer överblivna biljetter till kvällens föreställningar för halva priset. På så sätt får man råd att se fler föreställninger. Ett stående inslag är också att gå på en Candellight concert i kyrkan S:t Martins in the fields som ligger vid Trafalgar Square ett stenkast från National Gallery. Biljetterna köper man i kryptan under kyrkan. Där kan man också få en billig dagens rätt och köpa keltiska souvernirer.

Något som jag också rekommenderar om man är i London på sommaren är att gå på en föreställning på Shakespears återuppbyggda teater The Globe. Stämningen under föreställningarna är snarare lik en svensk utomhusfars än högtravande teaterhistoria. Det gammeldags språket kommer man in i ganska snabbt. Eftersom föreställningerna är långa och till stor del under bar himmel så rekommenderar jag att man löser sittplatsbiljett. Då får man även ett skyddande tak över huvudet. I pausen kan man värma sig med varm soppa.

En lite mer udda musikalisk upplevelse får man om man besöker puben Sebright Arms på Torsdagkvällar. Då bjuds man på gratis dragshow i bästa music hall stil med "dame" dockyard Doris som confrencier.

 

Dockyard Doris på Sebright Arms

Något som man aldrig kan få nog av är att promenera runt i London och njuta av denna intressanta stad. I området som heter Temple råder en helt speciell atmosfär som för tankarna till internatskolor och lärosäten.Den södra strandpromenaden längs themsen, från London Eye till London bridge bjuder på allt från stora turistfällor till små hantverkare.

Men de platser som jag helst uppsöker är parkerna. Hyde Park med sina ryttare, roddare, joggare, hundrastare, planteringar och slott har sin speciella charm. S:t James park med sina pelikaner och vackra växter. Embankment park med sin placering vid Themsens strand.

För att få utlopp för alla mina botaniska lustar beger jag mig gärna till Royal Kew Garden. Här finns självklart en helt magnifik parkanläggning med, för oss nordbor, exotiska växter som tex. kamelior som trivs utmärkt i golfströmmens mer tempererade klimat. Ett fenomenalt kaktushus, två stora palmhus, utställning med förhistoriska växter och en massa olika temautställningar. Här kan man botanisera bland udda lökar och frön i shopen.

  

Palmhuset i Kew Gardens

En annan oas som ligger mitt i stadsdelen Kensington krävs kunskap och ihärdighet att hitta. På adressen Derry Street 99 går man in i en kontorsbyggnad. Denna trädgård ligger på taket till det kvarteret som tunnelbanestationen Highstreet Kenington ligger i. I receptionen ber man om att få besöka The Roofgarden. Denna hålls kostnadsfritt öppen för allmänheten de allra flesta dagar. På översta våningen stannar hissen och man vandrar ut i en park. En del är anlagd som en sydländsk trädgård med palmer, pergolor och klippta gräsytor. I en annan del är det romantiska parkscener som möter en med flamingodamm, stora träd och Monetbro. I en tredje hörna får man känslan av engelsk lantidyll. Helt fantastiskt! Ta gärna med en matsäck och njut av stillheten på någon av trädgårdsmöblerna i parken.

  

Den helt ofattbara takträdgården ovanför tunnelbanestationen High Street Kensington

En annan okänd pärla när det gäller udda naturupplevelser får man när man besöker Highgate Cemetary. Här måste man dock gå en guidad tur om man vill komma in. Det är värt besväret att ta sig dit och upplevelsen liknar ingen annan jag kan jämföra med. På denna öde kyrkogård har naturen återintagit ytorna på samma sätt som inkacivilisationen och angkor vat fallit offer för naturen. Yppig grönska klänger över högreståndsgravar i marmor. Mausoleum hyser grävlingfamiljer och utrotningshotade växter. På kyrkogåren tvårs över gatan kan man även bese Karl Marx grav.

Upplevelserna man får när man promenerar runt i olika stadsdelar kan vara helt skilda beroende på var man väljer att gå. Ett område som känns väldigt exotiskt är kvarteren i "Banglatown" kring Brick Lane. Här är skyltarna även skrivna på hindi och butikerna fullkomligt exploderar i färgrika saris och spännande dofter från paket med oberipligt innehåll. Likaså känns det spännande och annorlunda att vandra runt i "Chinatown" bara ett stenkast från Leichester square. Här kan man få sig en äkta kinesisk middag för en rimlig peng. I Camden möts man av representanter från diverse subkulturer som svartrockar, punkare, emo etc. friskt blandat med loppmarknader, hantverkare och månglare av allehanda slag. Fasaderna är fantasirikt utsmyckade och färggranna och fynden står som spön i backen.

       

  Brick lane i "Banglatown"                  Camden market      

För den som är förtjust i konsthantverk kan jag också rekommendera marknaden i Greenwich. När man ändå är där kan man passa på att kolla vad klockan är i Greenwichobservatoriet. Kl. 12.00 kan man se en tydlig signal från observaroriets tak. Till greenwich kan man passa på att ta sig med tåg genom Docklands som har en helt modern arkitektur eller med guidad båttur längs themsen. Glöm inte att prova på och gå genom gångtummeln under themsen.

För den som vill uppleva London gåendes är det också väldigt trevligt att passa på att göra en guidad tur till fots. London walks har massor av intressanta turer som guidas främst av väl pålästa teaterstuderande som med inlevelse kan berätta om platserna man går förbi. Ett ställe med ett myllrande gatuliv med gatuteater, musik och annan underhållning på helgerna så skall man bege sig till Covent Garden.

För många är en resa till london detsamma som shoppingresa. Detta har jag sällan tid med eftersom det finns så många andra roliga saker att göra. Dock missar jag aldrig ett besök på Disneystore när jag är där. Framförallt så har de fina och roliga barn och vuxenkläder. Vill man fynda billiga kläder och acessoarer direkt från importörerna gör man detta på Petticoat Lane vid Liverpool station.

Däremot är en Londonresa för mig en resa med många udda matupplevelser. Eftersom staden i sig är ett koncentrat av världens olika kulturer så finns där alla chanser att prova på något nytt i matväg. En stående programpunkt är ett besök på Chiquito, en mexikansk restaurang mitt på Leichester square. Ett annat populärt vattenhål är Khan´s med sitt arabiska kök. För finsmakaren som vill uppleva något verkligt udda så rekommenderar jag den lilla restaurangen Great Nepalese som med sina maträtter från Himalaya känns riktigt annorlunda. Det är ofta fullbokat så man gör bäst i att boka innan.

    

Eton 

För den som vill uppleva en småskalig lärosätesby så kan det vara spännande att åka till Eton. Hit skickas de bättre bemedlades söner för att gå på internatskola och träffa "rätt" kompisar som skall stötta karriären senare i livet. Alla Englands manliga premiärministrar har studerat vid Eton. Här kan man se smågrabbar kila runt på gator och i butiker iklädda skoluniformen som består av frack, brokadväst och hatt. Besöket i Eton kombineras gärna med ett besök på Windsor Castle. Dock bör man tänka på att alla butiker i Widsor stänger kl 17.00 prick (!) så att inte drottningen blir störd mer än nödvändigt.

Mer information om "mitt london" kommer så småningom.

Hoppas ni blir inspirerade av mina reseupplevelser. Skriv gärna en rad till mig om ni provat på något av mina tips!

Londonlänkar

tillbaka